Erfarenheter av att kombinera eget företag och anställning

Jag håller på att utvärdera för- och nackdelar med att driva ett eget företag och vara anställd samtidigt. Det skulle vara väldigt intressant att höra vad du som redan gör det har för erfarenheter. Jag har lagt in ett par tips som jag fick via en givande Twitterdiskussion. Kika gärna om det finns något som du skulle vilja tillägga.

 

Här är några av de saker jag funderar över:

 

1. Har det funkat bra med tidsfördelningen anställning/eget företag? Går det att hålla sig till timmarna för anställningen?

- Går jobbet du är anställd för bara att utföra när du är på arbetsplatsen är det inget större problem. Annars kan man avsätta vissa dagar som är vikta för de olika uppdragen och hålla sig till det så gott det går.

- Man får vara flexibel. När det är en topp där du är anställd får det egna företaget lite mindre tid och vice versa.

 

2. Har du någon tanke om optimal fördelning av tiden för anställning/eget företag?

 

3. Hur löser du pension etc. som annars en arbetsgivare betalar in?

- Det får du göra i firman och ta höjd för i ditt arvode.

- Minus är att du får skaffa pensionsförsäkringar både i företaget och privat.

 

4. Hur funkar det om verksamheterna är inom samma område? Är det tillåtet och/eller är det en avtalsfråga?

- Det är tillåtet juridiskt och skattemässigt.

 

5. Är det bättre att sälja tid till det företag som vill anställa dig, dvs. att köra konsultarvode för samma tid? Vad är vinsterna? Är det någon skattemässig vinst/förlust i det?

- Du slipper problemet med att du kan komma att konkurrera med företaget du är anställd på.

 

6. Att ha AB och anställa sig själv, vad är fördelarna med det? Är det någon skattemässig vinst/förlust i det?

- Skattemässigt suger det. Aktieutdelning beskattas med 26% medan EF beskattas som inkomst.
- Fördelen är att AB är en egen juridisk person.

 

7. Finns det några särskilda skatteregler för kombon anställd och eget företag?

- Det finns mycket information på Skatteverkets hemsida, som faktiskt är väldigt bra.

 

8. Övrigt

- Ta hjälp av en revisor. Då slipper du mycket av sifferjobbet.

 

 

Har ni fler reflektioner kring eget företagande i kombination med deltidsanställning är det bara att gå loss i kommentarsfältet!

About these ads

5 reaktioner på “Erfarenheter av att kombinera eget företag och anställning

 1. Ann Gulbrandsen

  Lite bakgrund: Jag startade eget 2009, mycket för att få råda över min egen tid. Strax efter att jag startat eget (som IT-konsult) kom jag i kontakt med det företag där jag nu är anställd. Vi diskuterade olika former av samarbete exempelvis att vara underkonsult men pga av olika anledningar så var bästa lösningen att jag blev anställd.

  Men då jag fortfarande ville prova på det här med eget företag och fortfarande ville styra över min tid så blev lösningen att jag är anställd på 50% men jag är avlönad som en underkonsult dvs jag får betalt när jag har uppdrag och annars inte. Detta är troligen en ganska ovanlig konstruktion som beror på att jag var/är trött på att göra uppdrag bara för att arbetsgivaren behöver dra in pengar till min lön så på det här viset kan jag tacka nej till uppdrag som inte stämmer med vad jag vill hålla på med.

  Dina frågor:

  1) Har funkat bra för min del, men man får nog vara beredd på att det nu och då kör ihop sig i bägge verksamheterna samtidigt. Kan vara värt att fundera på hur timmarna i anställningen fördelas, dvs om vi antar 50%, ska det vara 4 tim/dag, eller 2,5 dagar/vecka eller varannan vecka eller någon annan variant?

  2) Jag tror detta beror helt på bransch. Hur långa uppdrag brukar det vara, hur mycket insäljning som krävs mm mm. För mig har det blivit ca 50% men uppdragen är i sekvens så först 2-3 månader 100% åt min arbetsgivare sen 2-3 månader 100% i min egen firma. Fast man måste ju alltid ha några timmar i egna firman per vecka för att hålla koll på möjliga uppdrag etc.

  3) Eftersom jag redan jobbat över 20 år med hyfsade pensionsavsättningar så struntar jag i detta i nuläget. Men det är nog inte ett lösning som passar så många. Och jag kommer nog att ta tag i det framöver, är dock skeptisk till att binda pengar i pensionsförsäkringar .

  4) Vi försökte få till en så tydlig skrivning som möjligt i anställningsavtalet. Dels så att det tydligt framgår att bägge parter vet att jag har firma i samma bransch och kommer att ta uppdrag med ungefär samma inriktning som jag skulle göra i min anställning. Samt att jag inte får sälja in mig i min egen firma till kunder jag har via min anställning. Men det är en svår sits, jag vet inte vad som händer om de exempelvis skulle byta ledning/VD i firman jag är anställd i, kan finnas risk att de har en annan inställning till denna typ av konkurrens. Min uppfattning är att det finns stora skillnader i företagskultur/inställning till detta.

  5) Det är ju i princip denna variant jag kör fast jag är formellt anställd. För mig är det en fråga om att kunna rå över min egen tid medan min arbetsgivare får lägre fasta kostnader då jag inte kostar något när jag inte är belagd. Vilket ju är en risk för mig då jag måste ha en buffert avsatt för sådana perioder. Vilket också innebär att jag får högre timtaxa under mina uppdrag än vad jag skulle ha i om jag hade fast lön. Det är ju en avvägning mellan risk/reward för dig och din arbetsgivare/uppdragsgivare.

  6) Jag kör enskild firma. Har inte tittat så mycket på AB i nuläget.

  7) Man har FA-skattsedel och måste komma ihåg att tala om i offerter/på fakturor etc att F-skatt ska användas för det specifika uppdraget annars är uppdragsgivaren ansvarig för att betala A-skatt.

  I grunden tror jag att hur hela upplägget fungerar beror på hur väl bägge parter förstår den andra partens förväntningar. Det tog ett tag innan min arbetsgivare insåg att jag inte var desperat efter att bli belagd utan föredrar att de lägger energin på att hitta rätt uppdrag och att jag är ok med att gå utan betalning i väntan på detta.

  Svara
 2. Joacim Nitz

  Jag jobbar heltid dvs. 8-17. Egna företaget är alltså utöver den anställningen. Det i sin tur gör att jag måste dra ner på min fritid. Jag tror att man ska ha som mål att gå över heltid till sitt egna företag. Det håller inte i längden att köra två jobb.

  Oavsett vad man jobbar med så bör man få papper på att det är okey att bedriva sin verksamhet vid sidan. Det vet jag av egen erfarenhet.

  Så länge jag orkar och älskar det jag gör så ser jag det bara som en fördel att köra mitt egna vid sidan. Det är en trygghet att ha två jobb. Att jag dessutom älskar båda mina jobb är ju bara en bonus.

  Precis som personen ovan skriver: Ta hjälp av en revisor. Då slipper du mycket av sifferjobbet. Det gäller allt som du inte kan eller vill jobba med. Förutsatt att ekonomin finns.

  Svara
 3. Flowervalley

  1. Jag är frilans på heltid. Alltså inte anställd. Däremot har jag de senaste månaderna haft ett uppdrag som upptagit 50–60 % av ”heltid”, och där jag har fungerat ungefär som en av de anställda, på plats och i tätt samarbete med de anställda. De hade gärna projektanställt mig, men jag föredrog att äga min egen tid och sälja den utifrån deras behov. Som anställd har jag oftast låtit mig uppslukas och känt en förlamande pliktkänsla. Jag skulle förmodligen haft svårt att begränsa mina timmar som deltidsanställd.

  2. För mig var det optimala 50/50 när jag tog uppdraget som jag beskriver ovan. De ville egentligen ha mig där på heltid, men jag ville inte låsa för mycket tid. Men det beror ju på att jag inte vill vara anställd alls. Som frilans vågar jag inte binda mig till en enda kund under en längre tid. Det skulle innebära att jag kliver av marknaden under den perioden.

  3. Det är en del av arvodet. Pension, semester, fortbildning, försäkringar, utrustning…allt ska bakas in. Lite meckigt för en humanist/kreatör som jag, men det får vara värt ansträngingen.

  4. Även om jag är enbart frilans kan det bli relevant i avtalsskrivning. Allt beror på vad man kommer överens om. Ex: eftersom mina kunder i första hand är reklambyråer skulle jag aldrig gå med på ett avtal som innebär att jag inte får jobba för andra reklambyråer.

  5. Jag skriver under på det svar du redan har i ditt inlägg : ) Dessutom, för mig är vinsten en känsla av frihet. Den viktigaste anledningen till att jag startade eget.

  6. Jag startade nyligen AB efter en tid med enskild firma. Tror att det är mer fördel att driva AB på heltid än om man kör vid sidan av anställning, eftersom du behöver komma upp i en högre omsättning för att det ska löna sig. För mig var uppdelningen mellan person och företag en tungt vägande anledning.

  7. Inte mer än att det blir mer deklarationsjobb och ansvar med företag, antar jag. Jag anlitar en redovisningskonsult som ser till att mina siffror är i ordning, deklarerar, och talar om för mig vad jag ska betala in varje månad. Som sagt, allt du behöver veta finns hos skatteverket.se. Och om du behöver kontakta dem så är min erfarenhet att de är riktigt trevliga och hjälpsamma.

  8. Rekommenderar verkligen att köra eget. Motgångarna blir smidigare att hantera, för att ansvaret/handlingsutrymmet ligger hos mig. Och framgångarna blir fantastiska egokickar. Jag är kass på siffror, organisation och planering, men kompenserar bristerna med yrkesskicklighet, engagemang och noggrannhet. Och det går bra!
  Skulle säkert kunna säga mer. Du får gärna slå mig en signal – liksom tjänstemännen på Skatteverket är jag trevlig och hjälpsam : )

  Svara
 4. Fredrik Wass

  Nummer 6 är ju helt fel. Alltså det är ju av skatteskäl som många startar AB. Du kan ju hantera skatten på ett helt annat sätt när du har AB. Som i exemplet är det bara 26% skatt på utdelning till skillnad från på vanlig lön. Du kan med andra ord ha en låg månadslön från ditt AB och sedan ta ut en större utdelning som beskattas lägre än lönen. Det är i alla fall så jag förstått det.

  Svara
 5. Webbsnickarn

  Jag har nyligen startat AB, och den stora anledningen att det blev AB var just av skattemässiga skäl. Jag kommer inte ta ut någon lön alls de första åren utan bara utdelning för att komma undan den skyhöga skatteprocentsats som det annars hade blivit.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s